Věříme v jiný způsob řízení

Výroční zpráva NÚKIB: Základy položeny, teď nás čeká stavba

"Základy položeny, teď nás čeká stavba". Tak by se dala zhodnotit výroční zpráva Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnosti (NÚKIB) pro rok 2017. Z více než 40stránkového dokumentu, který se zabývá různými aspekty kybernetické bezpečnosti, jsme pro Vás vybrali pár zajímavých fenoménů.
Položení základů

Již v úvodu a dále v první kapitole zpráva jasně informuje, že činnost NÚKIBu byla zahájena teprve v samotném roce 2017, a to díky oddělení problematiky kybernetické bezpečnosti z Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) do samotného nově vybudovaného NÚKIBu. Nový úřad následně začal pracovat na projektech v oblasti monitoringu, legislativní přípravy, mezinárodní spolupráce a vzdělávání.

Příprava stavby

Během roku, v rámci monitoringu NÚKIB, analyzoval kolem 250 incidentů. Zároveň se povedlo navázat bilaterální spolupráci s bezpečnostními agenturami USA a Velké Británie, rozběhnout vzdělávací programy pro úředníky veřejné správy, a také projekt Digitální stopa. Úřad dále vedl tým pro přípravu nové kybernetické vyhlášky. V neposlední řadě zpráva zmiňuje vítězství českého týmu na mezinárodní kybernetické soutěži Locked Shield.

Výstavba

NÚKIB má v plánu i plno dalších aktivit. Letos v září se na dvou středních školách začne učit samostatný obor kybernetické bezpečnosti. Ve spolupráci s Univerzitou obrany bude tento obor zaveden i do jejího kurikula. V rámci mezistátní spolupráce pomůže NÚKIB se zvyšováním kybernetické bezpečnosti vládám Ukrajiny, Maroka a Libanonu.

Samotná zpráva obsahuje mnoho dalších věcí. Celou ji najdete ZDE. Celkově se dá říct, že během roku 2017 se povedlo udělat obrovské množství práce a nastartovat důležité projekty. Nicméně spousta úkolů ještě samotný úřad čeká.

Zprávy GORDIC

Zobrazení dle typu: